Sayfa Görseli

Media

PRESS RELEASES

17

Ekim

2016

Hangi peyniri nasıl saklamalısınız?

Beyaz peynir, ambalajı açıldıktan sonra salamura suyu denen içme suyuna yemek tuzu ilavesiyle yapılmış sıvının içinde uzun zaman besin değerleri ve lezzetini kaybetmeksizin saklanabilir.

Böylece peynirin olgunlaşma süreci de devam eder. Özellikle beyaz peynir ve türevleri oksijenden yani hava ile direk temastan uzak tutulmalıdır. Beyaz peynir türevi peynirler kendi salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Beyaz peyniri keserken bıçağı ıslatmanız düzgün kesmenize yardımcı olur.

Kızartma peynirleri (Muratbey Antep ve Muratbey Izgara peyniri gibi) önce 15-20 dakika suda bekletilirse içerdiği tuz gider ve ardından yağsız tavada ya da ızgarada hafifçe kızartılarak tüketilirse gerçek lezzeti ortaya çıkar. Beyaz peynir, Burgu ve Topi dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Tüm peynirler buzdolabında saklanır.

Kaşar peynirlerini streç film ile sarmak,  kaşar peyniri ile streç film arasında oluşacak nemi arttıracağı için kaşar peyniri küflenebilir. Kaşar peyniri ve türevleri rutubetten uzak ortamlarda saklanmalıdır.

Krem peynirler mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır.

Muratbey Burgu peynir, buzdolabından ihtiyaç kadar alındıktan sonra kalan kısmı yine ambalajı içinde ve kendi salamura suyu içinde muhafaza edilmelidir. Böylece hem ürün su kaybederek kurumayacak, hem de Burgu peynir kısa sürede bozulmayacaktır. Yenilmek için alınan miktar, sudan geçirilerek peynirin dış yüzeyindeki tuz alınıp, servis edilir.

Sürmeli Peynir, ürünün hava ile teması kesilmiş şekilde kendi suyunda,  kendi ambalajında muhafaza edilmelidir. İçindeki su azalırsa ve ürünü örtmeye yetmezse, içme suyu ilave edilebilir.

Topi Peynir tamamen salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Tüketileceği zaman ihtiyaç kadar alındıktan sonra kalan kısmı yine ambalajı içinde ve kendi suyu içinde muhafaza edilmelidir.

Tüm peynirler açıldıktan sonra hava almaz bir kap içine konularak muhafaza edilmelidir.  Peynir dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır, böylece dış ortamla ve hava ile teması en aza indirilebilir.

Sofradan artan peynirler, buzdolabında paketindeki peynirin yanına eklenmemeli, ayrı bir kapalı kapta saklanmalıdır.