Peynirlerimizde Görülebilen Pembeleşme Hakkında...

Peynirlerimizde görülebilen pembeleşmenin kaynağı bir maya türüdür. Rhodotorula adlı bu maya türü pembe ve kırmızı pigment oluşturduğu için peynirde pembeleşme görülebilir. Doğada çok yaygın olarak bulunan bu maya; hava ve toz yardımıyla bulaşabileceği gibi, buzdolabında muhafaza edilen çiğ meyve ve sebzeler de bulaşma kaynağı olabilir. Meyve ve sebze ile taşınan bu maya türü spor oluşturmaz, çoğalmaları çok yönlü tomurcuklanmayla olur, bu yüzden bulunduğu ortamda bulaşmaya sebep olabilir. Özellikle buzdolabının temizlenmesi güç olan noktalarında, örneğin kapısının körük ve hava sirkülasyon kanallarında gelişme gösterebilen bu mayalar için buzdolabında bulunan yağlı ama az tuzlu süt ve süt ürünleri, taze kanatlı etleri, balık, sığır kıyması, salam, sosis vb. ürünler ise çoğalmaları için daha uygun ortamlardır. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda pembeleşme problemi ile karşılaşmamak için ürünü kendi salamura suyunda bekletmek tercih edilmelidir, ürünlerimizde koruyucu kullanmadığımız için salamura hava ile teması keserek koruyucu görevi görür ve bulaşmanın önüne geçilmiş olur. Buzdolabının sık ve derinlemesine temizlenmesi de bu problem için alınacak önlemlerin başında gelir.